ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ: ΚΑΣΤΡΙ – ΚΕΡΑΤΟΚΑΜΠΟΣ & Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021.
Η Νότια πλευρά του Νομού Ηρακλείου έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερο κάλος. Έχει μια άγρια ομορφιά, είναι ένας τόπος τόσο επιβλητικός με πολύ μεγάλες εναλλαγές τοπίων και βλάστησης και είναι σε πολλά σημεία ανεξερεύνητη. Εχει εκατοντάδες φαράγγια σμιλεμένα στην σάρκα της Κρητικής γης απο το άφθονο νερό που κυλούσε κάποτε σε αυτά που σου δημιουργούν ένα εξώκοσμο συναίσθημα, υπέροχες περιπατητικές διαδρομές με έντονες εναλλαγές βλάστησης με σπάνια φυτά και βότανα, δύσβατα σημεία με απότομα χαράκια που σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις, αμέτρητα σπήλαια, ανερμήνευτους αρχαιολογικούς χώρους που κυριαρχεί το Μινωικό στοιχείο αλλά επίσης παρουσιάζονται όλες οι εποχές της ιστορίας με συνέχιση ως την σημερινή.

Από το Καστροχάρακο στο Καστρί με τα Μινωικά ιερά, τον Ληστή με το πανάρχαιο Νεκροταφείο, τον Μινωικό προανακτορικό οικισμό στον Χόνδρο, το αρχαίο αστεροσποπείο στου Ρουκούνη την Κορφή- το stonehedge της Κρήτης, τον Κερατόκαμπο με την αρχαία πόλη Κεραία που αναφέρεται απο τον Στέφανο Βυζάντιο, το επιβλητικό σπήλαιο της Βρεφοκρατούσας Ρέας στο Ιερό κέρας, τα ευρήματα Ελληνιστικών χρόνων στην Βίγλα όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα το Κέρας της Βιάννου, οι αμάλαγες αρχαιότητες, τα υδραγωγεία της ιστορικής περιόδου στην Βίγλα που είναι χτισμένα πάνω στα Μινωικά, τις επαύλεις της Ρωμαϊκής εποχής, τα τείχη και πολλά άλλα που είναι χαμένα, κρυμμένα ή εντελώς παραμελλημένα απο το επίσημο κράτος.

Η μία ιστορική εποχή διαδέχεται την άλλη σε τέτοια συχνότητα που μπερδεύει ακόμα και τους πιο ειδικούς στο να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Η περιοχή αυτή για τον αμύητο επισκέπτη παρουσιάζει από την μία μεριά εκπληκτικές παραλίες όπως η παραλία του Ληστή και η παραλία Σκούρος στο Καστρί, ολόκληρη η ακτογραμμή και η μυστηριακή παραλία Αρμενόπετρα του Κερατόκαμπου με τα αστίλβωτα της μυστικά και πολυάριθμες άλλες που σε καλούν να τις ανακαλύψεις και από την άλλη εξαιρετικό φαγητό που μπορούμε να γευτούμε σε όλα τα εστιατόρια της περιοχής. Το καλοκαίρι του 2021 είχαμε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε στην περιοχή στο Καστρί και στον Κερατόκαμπο. Η ενέργεια του τόπου είχε εκπληκτική επίδραση στην ψυχολογία μας. Ζούσαμε σε μια άλλη χρονοκάψουλα όπου οι έννοιες και οι ανησυχίες μας είχαν άλλους ορίζοντες.

Μέσα σε όλα αυτά τα σπουδαία και ενδιαφέροντα που εξερευνήσαμε και ανιχνεύσαμε που αφορούν στις ανησυχίες της ομάδας Ναυσίνοος μας περίμενε ένα απρόσμενο δώρο. Μετά απο πρόσκληση του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου “Η Βίγλα” Μπάμπη Κονδυλάκη επισκεφτήκαμε την Πινακοθήκη Βιάννου “Σάββας Πετράκης” στον Κερατόκαμπο.


Η έκπληξη που βιώσαμε ήταν αναπάντεχη.
Στην Πινακοθήκη ήταν σαν να μπαίναμε σε ένα άλλο χωροχρονικό συνεχές, σαν να βρεθήκαμε σε έναν άλλο κόσμο που σου αλλάζει την οπτική σου και σε κάνει να ενδοσκοπείς από άλλες διόδους.
Οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου ενωμένοι είχαν πετύχει κάτι το αδιανόητο για τα Ελληνικά δεδομένα. Έχουν φτιάξει ένα κτήριο – κόσμημα στην περιοχή με πολύ υψηλές προδιαγραφές – την Πινακοθήκη της Βιάννου.

“Μιά ανάσα τέχνης, μιά ανάσα δημιουργίας. Ξεδίψασα σαν να περπατούσα στην έρημο ώρες. Φεύγω περήφανος που επισκέφτηκα αυτόν τον χώρο. Απρόσμενη η χαρά μου επειδή δεν περίμενα στις εσχατιές του Νότου τόσο μεράκι, αγάπη και ενδιαφέρον. Ο χώρος εκπέμπει. Σας ευχαριστώ!”

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ


Κοινοποιήστε

You may also like