Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ
Θα μπορούσε ο Τύμβος της Νεφερτίτη να αποκαλύψει Μυστικά απο το σκιώδες παρελθόν της Αιγύπτου;
Ήταν παντρεμένη με έναν από τους πιό εκκεντρικούς Φαραώ. Μετά τον θάνατό του ίσως να βασίλευε μόνη της – σαν άνδρας. Εάν οι ερευνητές ανακάλυψαν τον τάφο της, αυτά που θα βρεθούν μέσα, ίσως αλλάξουν την Ιστορία της Μέσης Ανατολής.
Κάθε φορά που ανακαλύπτουν κάτι στην κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο, αρχίζουν οι ψίθυροι. “Είναι η βασίλισσα; Βρέθηκε επιτέλους;” Όλοι ρωτάνε για την βασίλισσα Νεφερτίτη, την θρυλική άνασα που ήταν παντρεμένη με έναν από τους πιό παράξενους άνακτες της αρχαίας Αιγύπτου. Ο τόπος που είναι θαμένη δεν έχει βρεθεί ποτέ και ο τύμβος της αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια στην Αιγυπτολογία.
Ο θόρυβος γύρω απο το θέμα του τύμβου σήμερα είναι μεγαλύτερος από ποτέ, ενώ οι σαρώσεις με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στον τάφο του Τουτανχαμών δείχνουν πως μπορεί να υπάρχουν κρυμένοι θάλαμοι πίσω από συγκεκριμένα σημεία των τοίχων. Ερωτήματα προκύπτουν αναπόφευκτα με πιθανές συνδέσεις με την Νεφερτίτη και κατά πόσο οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να δούν πίσω από τους τοίχους για να βρούν δωμάτια γεμάτα με εκθαμβωτικά κτερίσματα της χαμένης βασίλισσας.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ NICHOLAS REEVES
Είναι συναρπαστικό να ερευνάς έναν θησαυρό που θα μπορούσε να υπερκεράσει τα εκπληκτικά ευρήματα που ήρθαν στο φως με την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922. Αλλά στον κόσμο της αρχαιολογίας αυτό που είναι ανεκτίμητο είναι η πληροφορία, όχι ο χρυσός. Οι ειδικοί τώρα πιά ελπίζουν σε κάτι πέρα από το θάμβος του χρυσού.
Ο κατάλογος των αρχαίων Αιγυπτίων Βασιλέων όπως τον γνωρίζουμε σήμερα είναι μία εργασία εν εξελίξη – μιά συλλογή φτιαγμένη από σύγχρονους μελετητές βασισμένη σε ευρήματα σπαραγμάτων. Ο τάφος της Νεφερτίτης ίσως να κρατάει στοιχεία που θα βοηθήσουν τους Αιγυπτιολόγους να κατανοήσουν την βασιλική διαδοχή που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ
Στις αρχές του 14ου αιώνα ΠΚΕ, στο αποκορύφωμα της 18ης Δυναστείας ένας πανίσχυρος Φαραώ ονόματι Αμενχοτέπ ο 3ος, βασίλεψε στην Αίγυπτο για 4 δεκαετίες. Όταν απεβίωσε, ο γιός του ο Αμενχοτέπ ο 4ος ανέβηκε στον θρόνο. Αλλά κάτι προκάλεσε την αποκοπή από την παράδοση του νέου Βασιλέα με τρόπους που προκάλεσαν σόκ.
Κατέστρεψε τους ναούς και τα αγάλματα ενός δημοφιλή θεού ονόματι Άμμων και άρχισε να λατρεύει έναν άλλον θεό ονόματι Άτων ο οποίος αντιπρισωπευόταν από έναν Ηλιακό Δίσκο. Μετέφερε την πρωτεύουσα σε νέα τοποθεσία στην Δυτική Έρημο σε ένα τόπο που ονομάζεται Ακενατών που σημαίνει ο “Ορίζοντας του Άτων”. Άλλαξε το όνομά του από Αμενχοτέπ (που σημαίνει “Ο Άμμων είναι ευχαριστημένος”) σε Ακενατών (που σημαίνει “Αυτός που Υπηρετεί τον Άτων”). Επέφερε επανάσταση στην τέχνη της χώρας, πρωτοπαρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό στυλ που τον απεικόνιζε με πλαδαρή κοιλιά αντί για τους σύνηθες καλογυμνασμένους κοιλιακούς ενός νεαρού αρρενωπού φαραώ.
Η Νεφερτίτη (που σημαίνει “Η όμορφη Έχει Έρθει”) υπήρξε η βασική σύζυγός του.
Το δεύτερο όνομά της ήταν “ΚΟΡΗ” και απαντάται στα Αιγυπτιακά καρτούς … Ένα από τα στοιχεία που μας βάζει σε σκέψεις για την (Ελληνική) καταγωγή της!
Δεν υπάρχουν καταγεγραμένα γεγονότα ό,τι η Νεφερτίτη με τον Ακενατών έκαναν γιό. Αλλά είχαν έξι κόρες και γνωρίζουμε τα ονόματά τους: Μεριτατών, Μεκετατών, Ανκεσεπατών, Νεφερνεφερουατών, Τασερίτ, Νεφερνεφερούρι και Σετεπενρέ. Όπως όλοι οι Φαραώ, έτσι και ο Ακενατών είχε παραπάνω απο μία συζύγους. Μία από τις λιγότερο σημαντικές συντρόφους ίσως ήταν και η μητέρα του μελλοντικού Βασιλέα Τουτανχαμών του οποίου το αρχικό όνομα ήταν Τουτανχατών (που σημαίνει “Το ζωντανό Είδωλο του Άτων”) .
Ο τάφος του Τουταγχαμών βρίσκεται στην Δυτική όχθη του Νείλου σε ένα φαράγγι στην έρημο. Στον ίδιο τάφο ίσως να βρίσκεται και η Νεφερτίτη σε θαλάμους κρυμμένους πίσω από τους επισκέψιμους χώρους. Κατά την αρχαιότητα αυτός θεωρούνταν ένας απομονωμένος τόπος. Σήμερα τα προάστια του Λούξορ αχνοφέγγουν εκεί κοντά.
ΤΟΥΤΑΝΧΑΜΩΝ
Η ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ;
Όταν πέθανε ο Ακενατών, ο Τουταγχαμών δεν πήρε την θέση του αμέσως. Κάποιος άλλος – μία σκιώδη φιγούρα – ονόματι Σμενκάρε (-ρώ) φαίνεται να βασίλεψε για 2 χρόνια. Μήπως ήταν ένας νέος ρόλος που ανέλαβε η Νεφερτίτη; Είναι πολύ πιθανόν.Η Νεφερτίτη είχε να επιτελέσει τα καθήκοντα της κομψής βασίλησσας και της αφοσιωμένης μητέρας. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ό,τι έγινε συνκυβερνήτισα με τον σύζυγό της κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του. Όταν εκείνος απεβίωσε, με κάποιον τρόπο εκείνη κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία και να κυβερνήσει με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός άνδρα Φαραώ λαμβάνοντας νέο όνομα –
Σμενκάρε (-ρώ).
Νέα στοιχεία στηρίζουν την υπόθεση πως ο Τάφος του Τουταγχαμών κρύβει έναν νέο θάλαμο σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρώτη σάρωση με ραντάρ των τοιχωμάτων στο εσωτερικό του τάφου.
Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία της αρχαίας Αιγύπτου. Από όσα γνωρίζουμε οι περισσότερες ήταν ανώνυμες σύζυγοι και μητέρες. Στα υψηλά κοινωνικά στρώματα μερικές είχαν καθήκοντα ιεροπραξιών σε ναούς. Αλλά οι βασιλικοί οίκοι εμπλέκονταν με εντελώς διαφορετικούς κανόνες στο παιχνίδι. Αν η Νεφερτίτη πήρε τον θρόνο πραγματικά και κυβέρνησε σαν άνδρας θα ήταν ασυνήθιστο και απρόσμενο αλλά όχι ανευ προηγουμένου. (βλέπε Χατσεψούτ – γυναίκα Φαραώ που ντυνόταν άνδρας και φορούσε ακόμα και ψεύτικο μούσι.)
Αν η Νεφερτίτη ήταν η Σμενκάρε (-ρώ) Θα ήταν λογικό να θαφτεί στην Κοιλάδα των Βασιλέων το μεγάλο βασιλικό νεκροταφείο των 18ης και 19ης Δυναστειών. Ήταν Φαραώ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΘΑΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ;
Όταν η Σμενκάρε (-ρώ) – όποιος ή όποια και να ήταν – απεβίωσε, ο Τουταγχαμών πήρε τον θρόνο. Ως τότε η πνευματική ζωή της Αιγύπτου είχε κάνει στροφή 180 μοιρών, επειδή οι πιστοί του Άμμωνος είχαν απορρίψει τον Άτων και είχαν επιστρέψει στον παραδοσιακό θεό Άμμων.
Το αρχικό όνομα του Τουτανχατών ήταν επιβαρυμένο επειδή συνδεόταν με την αιρετική περίοδο του πατέρα του Ακενατών και επιβαλλόταν να αλλάξει γρήγορα και έτσι προέκυψε το Τουταγχαμών.
Ο Τουταγχαμών ήταν 8 ετών περίπου. Εν καιρώ νυμφεύτηκε με μια κόρη της Νεφερτίτη – πιθανά την ετεροθαλή αδελφή του. Και εκείνη είχε πρόβλημα με το όνομά της. Αρχικά ονομαζόταν Ανκεσεπατών (Εκείνη που ζεί μέσα απ’τον Άτων) και έπρεπε να αλλάξει σε Ανκεσεναμών (Εκείνη που ζεί μέσα από τον Άμμων).
Όταν απεβίωσε ο Τουταγχαμών, μετά απο δεκαετή βασιλεία, προφανώς δεν υπήρχε μέρος να θαφτεί. Οι βασιλικοί τάφοι συχνά είχαν διαδρόμους με πολυ μεγάλο μήκος και αμέτρητους θαλάμους. Η διαδικασία κατασκευής τους στα ασβεστολιθικά πετρώματα ήταν χρονοβόρα.
Είναι πολύ πιθανόν ο νεότατος Φαραώ να τοποθετήθηκε στον τάφο κάποιου βασιλικού μέλους που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται και δεν είχε ολοκληρωθεί.
Έτσι το κενό που υπάρχει στις σαρώσεις των ραντάρ μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών ίσως μας οδηγήσει σε εκείνους τους θαλάμους.
Σε αντιδιαστολή, ο Τουταγχαμών μπορεί να θάφτηκε σε τάφο κάποιου ισάξιου που είχε απεβιώσει πριν από εκείνον. Αν αυτός ο νεκρός είναι η Νεφερτίτη τότε θάφτηκε με την μητριά του αλλά και πεθερά του. Αν το δούμε με σημερινή οπτική φαντάζει παράξενο. Ποιά θα μπορούσε να είναι η αλήθεια; Ίσως να λάτρευαν ο ένας τον άλλον ως μητέρα και γιός και να μην τους ενοχλούσε η ιδέα πως θα περνούσαν την αιωνιότητα μαζί, χωρισμένοι από έναν τοίχο.
(Ας ελπίσουμε πως και στην Ελλάδα θα επιτραπεί και στους Έλληνες αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη σεισμική τομογραφία, ραντάρ ανίχνευσης εδάφους αλλά και λοιπές τεχνολογίες που “απαγορεύονται” μόνο στην Ελληνική επικράτεια… κάτι που μας κάνει εντύπωση …)
ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ: Ο πιό διάσημος Βασιλιάς της αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν γόνος ένωσης αδελφών. Σε αυτήν την ενδογαμία – αιμομιξία ίσως να οφειλόταν η εγγενής παραμόρφωση του ποδιού και ίσως να ευθυνόταν και για την μη απόκτηση διαδόχου από την σύζυγό του η οποία κατά πάσα πιθανότητα ήταν ετεροθαλής αδελφή του.
Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ:
Τα αποτελέσματα εξέτασης DNA δείχνουν ότι αυτή η μούμια η οποία αποκεφαλίστηκε από βάνδαλους θα μπορούσε να είναι μία απο τις μητέρες των εμβρύων που βρέθηκαν στον τάφο του Τουτανχαμών. Αν αυτό ισχύει τότε η μούμια ανήκει στην Ανκεσεναμών, κόρη του Ακενατών και η μόνη γνωστή σύζυγος του Τουταγχαμών.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ:
Ο Αμενχοτέπ ο 3ος κυβέρνησε μεγαλοπρεπώς περίπου 3.400 χρόνια πριν. Το σώμα του βρέθηκε το 1898 κρυμμένο μαζί με άλλους 6 φαραώ στον τάφο KV35, τον τάφο του παππού του Αμενχοτέπ του 2ου.
Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ:
Η εξέταση DNA αποκάλυψε ό,τι αυτή η επιβλητική βασιλική καλονή ήταν η Τίγιε, η σύζυγος του Αμενχοτέπ του 3ου και γιαγιά του Τουταγχαμών. Ταριχεύτηκε με το αριστερό χέρι λυγισμένο στο στήθος της, κάτι που αποδόθηκε ως στάση βασιλικής ταφής. Τα μαλλιά της παραμένουν άθικτα χάρη στο ξηρό κλίμα της Αιγύπτου.
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ:
Αυτή η μούμια η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση ανακαλύφθηκε το 1907. Βασιλικοί επιθετικοί προσδιορισμοί πάνω στο κατεστραμένο φέρετρο υπαινίσσονταν πως ίσως ήταν η μούμια του Ακενατών, του αιρετικού Φαραώ ο οποίος εγκατέλειψε τους θεούς του κράτους για να λατρέψει μία θεότητα. Η εξέταση DNA επιβεβαίωσε πως αυτός ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ:
Σύμφωνα με την εξέταση DNA, αυτή η μούμια που ήταν γνωστή ως η “Νεαρά Κυρία” ήταν η νεότερη αδελφή του Ακενατών και η μητέρα του γιού του, Τουταγχαμών. Η Νεαρά Κυρία είναι μία από τις 5 γνωστές κόρες του Αμενχοτέπ του 3ου και της Τίγιε.
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΝΧΑΜΩΝ:
Ένα έμβρυο 7 μηνών βρέθηκε μαζί με άλλο ένα πολύ μικρότερο και εύθραυστο. Ίσως αυτά τα δύο να ήταν κόρες του Τουταγχαμών. Τα ένθετα φέρετρα περιείχαν μία τούφα μαλλιά ίσως της γιαγιάς Τίγιε.
Η πλέον εμβληματική προτομή της κομψής και όμορφης Νεφερτίτης ανακαλύφτηκε το 1912 σε ένα εργαστήριο βασιλικού γλύπτη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμάρνα, στα ερείπια της αρχαίας πόλεως που κτίστηκε από τον σύζηγό της Ακενατών.