ΚΝΩΣΣΟΣ – Η ΙΣΗΜΕΡΙΑ
ΔΡ ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΟΥΣΑΣ
(Από την εκπομπή ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΘΟΝΙΑ ΙΕΡΑ)
Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό Lucy Goodison (Death, Women and the Sun) στην Κνωσσό το Ανάκτορο είναι ένα αστρονομικό όργανο όπου ο Βασιλιάς Μίνως βλέπει πότε ξεκινάει το έτος πότε πρέπει να σπείρεις και πάει λέγοντας.
Γνωρίζουμε από τον Όμηρο ό,τι ο Μίνως είναι εννέωρος δηλαδή έχει διάρκεια 9 περιόδους. Η ερμηνεία είναι πως το 9ο έτος ξαναπαίρνει τον χρησμό, την εντολή, το δικαίωμα να συνεχίσει ή όχι. Αυτή ακριβώς η πρακτική σήμερα ακόμα χρησιμοποιείται σε προέδρους για τους οποίους το μέγιστο είναι η οκταετία.
Μπορεί κανείς όλα αυτά να τα φαντάζεται απλώς διαβάζοντας τον Όμηρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς βέβαια μετέπειτα, αλλά αν πάμε στο Ανάκτορο της Κνωσσού, ειδικά κατά την Ισημερία, θα δούμε σε έναν διάδρομο ο οποίος είναι ο διάδρομος που οδηγεί στο δωμάτιο με τις επιγραφές, ένας διάδρομος ο οποίος αρχικά ήταν τυφλός και κατέληγε σε τοίχο. Θα μας προβλημάτιζε γιατί τον κατασκεύασαν ενω αρχικά φαίνεται να είναι τελείως άχρηστος.
Ο διάδρομος είναι λίγο κατηφορικός και καταλήγει σε ένα λεκανάκι σύμφωνα με την κυρία Blomberg και τον κύριο Henriksson οι οποίο έβαλαν λίγο νερό στο κάτω μέρος και βλέπουμε στην φωτογραφία που πήρανε κατά την Ισημερία το 1996 στον τοίχο επάνω στο πίσω μέρος να έχουμε την εικόνα του Ήλιου.
Μας λέει ο Πλάτων “Δεν μπορείς να δεις τον ήλιο παρά μόνο με αντανάκλαση”, και αυτό επαναλαμβάνεται μάλιστα αργότερα εκατοντάδες φορές σε κείμενα. Εδώ έχουμε λοιπόν αυτή την πρακτική και κάθε 4 χρόνια η κηλίδα του Ήλιου θα ξαναπάει στο ίδιο σημείο. Κάθε χρόνο μετατίθεται λίγο και μόνο κατά την Ισημερία η τροχιά του Ήλιου είναι ευθεία. Τις άλλες μέρες είναι καμπύλη. Οπότε οι Μινωίτες γνωρίζουν πολύ καλά πότε είναι η Ισημερία.
Τις υπόλοιπες μέρες ο ήλιος δεν μπαίνει στον διάδρομο αυτό ενώ κατά την Ισημερία μπαίνει για περίπου 11 ημέρες. Οι 11 ημέρες αυτές προσθέτονται από τους Μινωίτες και Κυκλαδίτες στους 12 σεληνιακούς μήνες. Ο μήνας κάθε Σελήνης διαρκεί περίπου 29,5 μέρες. Οπότε παίρνουμε 6 μήνες 29 ημερών και 6 με 30 ημέρες. Έχουμε ένα δίμηνο που είναι 59 μέρες. Όταν πάρουμε 12 τέτοιους μήνες μας περισεύουν 11 ημέρες για να συμπληρώσουμε το έτος. Αυτές είναι οι επαγώμενες που προσθέτουν οι Μινωίτες και διασώζονται στην τέχνη τους.
(Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του Δόκτωρος Ξ. Μουσά που έγινε στην Κνωσσό και έχει ανέβει στο κανάλι του Ναυσίνοου με τον τίτλο ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ. Δείτε την ολόκληρη ΕΔΩ.)
Το βίντεο αυτό φτιάχτηκε ως μέρος της παραγωγής ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΘΟΝΙΑ ΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ως ένα από τα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν την χρήση της Ιερής Γεωμετρίας από τους Μινωίτες.