ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΤΟΥ CARL YUNG ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΙΓΗΪΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-8μμ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο είτε διά ζώσης είτε μέσω skype μπορεί να επικοινωνήσει με το βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΪΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
210-4100286 & 210-4100219.
Εαν επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε συνδρομητικά επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ 210-4020830 nausinous@yahoo.com
Στα όνειρα και σε μεταφορικό επίπεδο η θάλασσα αντιπροσωπεύει το ασυνείδητο. Στα ρηχά, κάτω ακριβώς από την επιφάνεια, βρίσκονται τα συναισθήματα κι οι αναμνήσεις που είναι άμεσα ανακτώμενες και προσωπικές˙ στα ολοσκότεινα βάθη της κρύβονται πρωτόγονα πλάσματα και μυριάδες μορφές πέραν όσων μπορούμε να γνωρίσουμε, το συλλογικό ασυνείδητο. Το νερό και τα συναισθήματα συνδέονται συμβολικά, καθιστώντας τη θάλασσα το κατάλληλο βασίλειο για τον Ποσειδώνα, που αντιδρούσε με πολύ συναίσθημα κι ένταση, όταν τον προκαλούσαν. Το ζώο-σύμβολό του ήταν το άλογο, που συμβολίζει τη δύναμη και την ομορφιά των φυσικών ενστίκτων, ένα ζώο της ξηράς που μαρτυρά την προ-Ολύμπια καταγωγή του Ποσειδώνα ως θεό-πατέρα της Γης.
Ο ΘΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Ο Ποσειδώνας (για τους Ρωμαίους “Neptune”) ήταν ο ελληνικός θεός της θάλασσας. Τον απεικόνιζαν σαν έναν δυνατό άντρα με γενειάδα, που έμοιαζε με το Δία, και στο χέρι κρατούσε μια τρίαινα. Παρόλο που ταυτίζεται με τη θάλασσα, το όνομα Ποσειδώνας σήμαινε σύζυγος ή κύριος (αρχ. πόσις) της δᾶς (αρχ. δᾶ , δωρικός τύπος της γης – ΔΑ – ΓΑ – ΓΑΙΑ σύμφωνα με τις Ελληνικές διαλέκτους). Απαντάται στις πινακίδες των γραμμικών γραφών ως ΠΟΤΙΔΑΝ. Από την λέξη Πόσις προέρχεται η αγγλική λέξη Boss. Ο Ποσειδών ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τους σεισμούς και τον αποκαλούσαν γαιήοχο. Τα βασικά ζώα που τον συμβόλιζαν ήταν τα άλογα και οι ταύροι.
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά του ήταν το ταμπεραμέντο του. Είναι ευερέθιστος, βίαιος, εκδικητικός, καταστροφικός κι επικίνδυνος –ένας θεός που φέρνει μαζί του θύελλες και ταραχές, σαν εξαγριωμένη θάλασσα. Μπορούσε όμως και να ηρεμήσει τη θάλασσα: οι καταιγίδες αμέσως σταματούσαν όταν ο Ποσειδώνας οδηγούσε το χρυσό του άρμα, με τα λευκά άλογα και την ολόχρυση χαίτη τους, πάνω απ’ τα κύματα, και θαλάσσια τέρατα έπαιζαν τριγύρω του.
Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΙΝΑΣ
Το σύμβολο του Ποσειδώνα ήταν η τρίαινα, ένα φαλλικό σύμβολο που μαζί με την ερμηνεία του ονόματός του, κύριος της γης, τον τοποθετεί ιστορικά στους προ-Ολύμπιους θεούς ως σύζυγο της Μεγάλης Μητέρας Θεάς, που είχε τρεις πλευρές: κόρη (παρθένα), μητέρα, και γερόντισσα. Η τρίαινα του Ποσειδώνα ήταν ο συμβολικός τριπλός φαλλος, που σηματοδοτούσε τη θέση του ως συντρόφου της τριπλής θεότητας. Όπως και τα δύο ζώα-σύμβολά του, το άλογο κι ο ταύρος, η τρίαινα αποτελεί σε γενικότερο πλαίσιο, αναφορά στη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητά του.
Ο κάτοχος της τρίαινας είναι σεξουαλικά ικανός και γόνιμος. Η γονιμοποίηση αυτή δεν περιορίζεται στην πτυχή της τεκνοποίησης της γυναίκας (στη Θεά ως μητέρα), επεκτείνεται και στο παρθένο, το ανέγκιχτο, αθώο θηλυκό (στη Θεά ως κόρη) και στη σοφή γυναίκα (στη Θεά ως γερόντισσα). Σύμφωνα με τον C. Jung, όταν το αρχέτυπο αυτό ενσαρκώνεται στην πιο κυριολεκτική μορφή του, τούτος ο άνευ διακρίσεων, ελευθεριάζων, σεξουαλικά εξωτερικευμένος, μη υγιής ψυχικά ανδρισμός βρίσκει έκφραση μέσα από τον άντρα που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε νεότερες και πιο ηλικιωμένες γυναίκες. Όταν το αρχέτυπο ενσαρκώνεται σε μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, ο κάτοχος της τρίαινας είναι ένας άντρας που θα είναι ο σύζυγος της κόρης, της μητέρας και της σοφής γυναίκας, που συνυπάρχουν μέσα στη σύζυγό του. Ως σύντροφός της κατά τη διάρκεια της ζωής τους μαζί, είναι σύζυγος στην κόρη που παντρεύτηκε, στη συνέχεια στη μητέρα των παιδιών του, κι έπειτα μεγαλώνοντας, στην ηλικιωμένη γυναίκα του.
Σε πιο αφηρημένο πλαίσιο, ο Ποσειδώνας είναι ο σύζυγος της γης, όντας το ζωογόνο νερό που η γη χρειάζεται για να είναι γόνιμη. Αντιπροσωπεύει τα υπόγεια ύδατα, κι όπως ο θεός Ποσειδώνας τρυπά τη γη για να βγάλει έξω το νερό, η τρίαινα συμβολίζει τη δύναμη με την οποία ελέγχει την πηγή.