ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ (ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ) ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

Από την νέα παραγωγή του Ναυσίνοου με τίτλο “Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ & ΤΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ” η οποία θα είναι σε λίγες μέρες διαθέσιμη στο κανάλι μας, σας παρουσιάζουμε ένα φωτορεπορτάζ από μία εργασία μας που περιλαμβάνουμε σε αυτή την παραγωγή μας.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

Ο ΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Όποιος βρεθεί στα Αστερούσια όρη για εξερεύνηση και περιπάτους στο μοναδικό αυτόν τόπο φυσικού κάλλους
Ενα από αυτά που ποτέ δεν θα ξεχάσει από την περιπλάνηση είναι η κακοτράχαλη, χωμάτινη και με αλλεπάλληλα ζιγκ ζαγκ διαδρομή που κατεβαίνει στο επίνειο των Καπετανιανών, τον Αη-Γιάννη, με τις τρεις παραλίες και την υποτυπώδη τουριστική ανάπτυξη.

Αξέχαστο μένει όμως και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, κτισμένο σε φυσικές κοιλότητες του βράχου, που υπήρξε κέντρο ασκητισμού και είναι μοναδικό στο είδος του καθώς αποτελεί τρανταχτό και αποδεικτέο παράδειγμα διαδοχής λατρείας.

ΑCΚΛΗΠΙΟΣ

Εκτός του ότι είναι ο μοναδικός, τοιχογραφημένος εξωτερικά, χριστιανικός ναός της Κρήτης, διαμορφώθηκε επάνω σε αρχαίο ασκληπιείο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη διαρρύθμισή του, την κτητορική επιγραφή, την απεικόνιση ιατρών – αγίων και την επιβίωση της αρχαίας συνήθειας της εγκοίμησης στον χώρο μέχρι τη δεκαετία του 1980!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΤΗΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΣΟΧΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Από τον Αη-Γιάννη ξεκινά ένα βατό μονοπάτι που οδηγεί έπειτα από 30-40 λεπτά στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, και σε μία ώρα ακόμη στη μονή Κουδουμά.

Στην περιοχή βρίσκεται και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Αβακόσπηλιου όπου λέγεται ότι λατρευόταν η θεά της γονιμότητας, Ειλειθυία.

Ευελπιστώ πως σύντομα θα μπορέσω να σας παρουσιάσω μιά ταινία μεγάλου μήκους για αυτό το κομμάτι των Αστερουσίων αν ευοδώσουν οι συνθήκες.

Με τιμή

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ


Κοινοποιήστε

You may also like