ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ & ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

Στους παγετούς της «υπερθέρμανσης» (1-1-2009)

Των Νίκου Πουλιανού και Δήμου Ελευθερίου

Μια τεράστια «επιστημονική» απάτη ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια, μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας, αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τούτη τη φορά μάλιστα στον κολοφώνα της ηλεκτρονικής και δορυφορικής τεχνολογίας. Πίσω από αυτή την απάτη βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τη διαχείριση των παγκόσμιων ενεργειακών και λοιπών αποθεμάτων (πρώτων υλών, διατροφής, νερού), με φερέφωνα 2-3 χιλιάδες πολιτικούς, «επιστήμονες», δημοσιογράφους και δυστυχώς πολλές οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες άκριτα αναπαράγουν τις σχετικές «ειδήσεις».

Αυτό που εκ μέρους τους προβάλλεται σαν το σημαντικότερο επιχείρημα, είναι ότι η εκπομπή μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα έχει σαν αποτέλεσμα το αποκαλούμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Δηλαδή ότι δήθεν στο βιομηχανικό καταναλωτισμό, αλλά και την απλή αναπνοή των ανθρώπων και των ζώων του πλανήτη, οφείλεται μεταξύ 1980-2000 η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες όσον αφορά την υπερθέρμανση της Γης και την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με σημαντικότατες επιπτώσεις ακόμα και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Έτσι, μέλη της Α.Ε.Ε. ξεκίνησαν μια έρευνα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Παρατηρήσαμε λοιπόν το εξής «ανεξήγητο» φαινόμενο: από τη μια μεριά, κατά 99,9%, υπήρχαν οι αναφορές στους θιασώτες της υπερθέρμανσης, από την άλλη ελάχιστοι που διαφωνούσαν σποραδικά. Μεταξύ των πρώτων, εκτός από τα ΜΜΕ, και ο Αλ Γκορ, γνωστός από τη συμμετοχή του στις οικολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές που προξενήθηκαν πρόσφατα στα Βαλκάνια και γενικότερα τη ΝΑ Ευρώπη. Στην απέναντι όχθη, ορισμένες διακριτικές φωνές επιστημονικών φορέων που αντίθετα δέχονται ως πρώτιστα αίτια για τις κλιματικές αλλαγές τα προαναφερόμενα αστροφυσικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα έδειχναν ως πιο πιθανό σενάριο μια επερχόμενη μικρή ψύξη και όχι άνοδο της θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα θα ήταν ευκταίο να λειτουργούσε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ώστε να ανακόψει το αναμενόμενο ψύχος, που οπωσδήποτε θα έχει πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από τη λίγο περισσότερη ζέστη. Αυτό γιατί, η ψύξη εκτός από παγωνιές προκαλεί επίσης ξηρασία, μιά και όταν ψύχονται οι ωκεανοί λιγοστεύουν οι υδρατμοί. Αντίθετα δηλαδή με όσα διαδίδονται, το ζεστό κλίμα δεν προκαλεί ξηρασία, αλλά περισσότερες ήπιες βροχές (όπως στους τροπικούς), ενώ το ψύχος ακραία φυσικά φαινόμενα (π.χ. τυφώνες).

Προσέξαμε ταυτόχρονα ότι οι υποστηρικτές της υπερθέρμανσης: Α) Ουδέποτε αντιμετώπιζαν τα καθεαυτού επιστημονικά ζητήματα που έθετε η άλλη πλευρά, Β) Λασπολογούσαν σφοδρότατα (και πολύ ύποπτα) εναντίον όσων είχαν διαφορετική τοποθέτηση, ως δήθεν πληρωμένων από τους πετρελαιάδες, Γ) Εκμεταλλεύτηκαν – παραπληροφορώντας – στο έπακρο το φαινόμενο των θερμικών νησίδων (λόγω τσιμέντου) στα αστικά κέντρα, και Δ) Υπερθεμάτιζαν έντονα όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι λιώνουν και ξανασχηματίζονται το χειμώνα, παρουσιάζοντας όμως επιλεκτικά στα ΜΜΕ το καλοκαιρινό λιώσιμο. Ανάλογα μάλιστα από τις τοπικές συνθήκες, αλλού λιώνουν περισσότερο, αλλού λιγότερο. Εκείνο πάντως που έχει περισσότερο σημασία είναι τι συμβαίνει με τις θερμοκρασίες σε ετήσια βάση και σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα οι πάγοι στα παράκτια της Γροινλανδίας – πράσινης γης – έλιωναν μέχρι πρόπερσι λίγο περισσότερο, ενώ στην Ανταρκτική πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα τελικά το συνολικό λιώσιμο των πάγων να είναι συγκριτικά μικρότερης έκτασης, γεγονός που οδηγεί σε ψύξη του πλανήτη.

Σε μια προσπάθεια αφύπνισης της ανθρωπολογικής και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας είχε επισημανθεί αυτό που μια εξαιρετική μειονότητα επιστημόνων είχε αρχίσει να θίγει ήδη από το 2002, υποστηρίζοντας ότι ο βασικότερος κλιματικός κίνδυνος δεν είναι κάποια υποτιθέμενη υπερθέρμανση, αλλά η ψύξη του πλανήτη. Η συμβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος ήταν η σύνθεση των προαναφερόμενων απειλών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο για τη μη αντιμετώπισή τους.

Δυστυχώς, διάφορα στοιχεία επιβεβαιώνουν έκτοτε ολοένα και πιο πολύ τις παραπάνω απόψεις. Μεταξύ άλλων το 2007, σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν η Ουάσινγκτον Ποστ (31-7-2014), καθώς και 18-12-2014 στο YouTube και 23-12-2014 σε ένα blog ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ Χόλντρεν, αναγνωρίζοντας ότι ο κύριος παράγοντας των κλιματικών αλλαγών είναι διάφορα αστροφυσικά φαινόμενα. Πιθανόν για να μην αποποιηθεί εντελώς αυτά που χρόνια τώρα υποστηρίζουν (επίτηδες ή μη) οι θιασώτες της “υπερθέρμανσης”, ο Δρ Χόλντεν λέει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται επίσης στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά επειδή αναμένονται παγετώδεις περίοδοι, αυτή η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αποβεί υπέρ της διατήρησης πιο θερμού και συνεπώς πιο ευεργετικού κλίματος.

ΠΗΓΗ:www.aee.gr


Κοινοποιήστε

You may also like