ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΛΥΔΟΥ (Β’ ΜΕΡΟΣ) Η ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΛΥΔΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β’) Η ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ.

ΕΡΕΥΝΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: STUDIO ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ 2016

All rights reserved.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΧΡΗΣΜΟΔΟΤΗΣΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ & ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ
Ο ΚΡΟΙΣΟΣ & ΤΑ ΜΑΝΤΕΙΑ
ΠΕΡΙ ΜΑΝΤΙΚΗΣ
Η ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΤΑ ΜΑΝΤΕΙΑ
ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΘΥΣΙΑ
Η ΣΠΛΑΧΝΟΣΚΟΠΙΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ή ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ;

O Κροίσος, ο διάσημος Λυδός βασιλιάς, μιλούσε ελληνικά, φιλοξενούσε Έλληνες σοφούς, όπως τον Σόλωνα, και συμβουλευόταν ελληνικά μαντεία. Και μάλιστα, είχε δοκιμάσει την πιστότητά τους.

“Ο άναξ ου το χρηστήριον (μαντείον) εστί το εν Δελφοίς, δε λέγει, ούτε κρύπτει, σημαίνει”, δηλαδή τα λόγια του είναι σημάδια -είναι λεκτικές “διοσημίες”- όπως μας διαφωτίζει ο Ηράκλειτος.

Όλοι γνωρίζουμε κατ’ ουσίαν ότι η προσφορά, η θυσία δεν είναι μόνο μια ιδιαίτερα σημαντική πρακτική, που τιμά και στηρίζει την αεί υπάρχουσα ζωή, αλλά και μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί οποιοδήποτε έργο.

Η Σπλαχνοσκοπία, η extispicina, extispicium των Ρωμαίων, θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση των θεϊκών βουλήσεων, αλλά και των προδιαθέσεων της ίδιας της φύσης.

Ο ΜΑΝΤΗΣ ΚΑΛΧΑΣ ΜΕ ΦΤΕΡΑ

Ο πάμπλουτος βασιλιάς της Λυδίας ο Κροίσος είχε ένα πανέξυπνο αλλά άλαλο παιδί. Έστειλε λοιπόν στο μαντείο των Δελφών πλούσια δώρα και ζήτησε χρησμό, εάν ποτέ θα μιλούσε το παιδί του. Και η Πυθία του απάντησε: «Λύδα, βασιλιά πολλών ανθρώπων, ανόητε Κροίσε, να μην εύχεσαι ν’ ακούσεις ποτέ την πολυπόθητη φωνή του γιου σου. Καλύτερα να μείνει μακριά σου, γιατί θα μιλήσει τη μέρα της συμφοράς σου». Πραγματικά, όταν κάποτε οι εχθροί κυρίεψαν την πόλη του, ένας στρατιώτης όρμησε στο παλάτι του να τον σκοτώσει. Το παιδί του, αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο μπόρεσε και φώναξε δυνατά: «Μη σκοτώνεις τον Κροίσο!». Από τότε μίλησε, αλλά ο Κροίσος χάθηκε για πάντα.

Η Λυκούργειος νομοθεσία είχε την κύρωση του μαντείου των Δελφών και οι διατάξεις της νομοθεσίας αυτής θεωρούντο σαν λόγια Θεού και ονομάστηκαν “Ρήτραι”.

Οι νόμοι του Ζαλεύκου (το αρχαιότατο στην Ελλάδα γραπτό πολίτευμα) δόθηκε με εντολή του θεού στους στασιάζοντας Επιζεφυρίους Λοκρούς.

Όταν οι Κυρηναίοι ερώτησαν τον θεό περί του πολιτεύματος, οι Δελφοί τους συμβούλευσαν να φωνάξουν νομοθέτη από την Αρκαδική Μαντινεία και οι Μαντινείς τους έδωσαν τον σοφό Δημώνακτα.

Ο Σόλων προσέφυγε στους Δελφούς οι οποίοι την ενθάρρυναν να νομοθετήσει.

Η Κλεισθένειος μεταρρύθμιση εκυρώθη από τους Δελφούς.

Στην Σπάρτη υπήρχαν 4 Πύθιοι άρχοντες δίπλα στον Βασιλιά, ομοτράπεζοι, σιτιζόμενοι δημοσία δαπάνη με έργο την επικοινωνία με το μαντείο.


Κοινοποιήστε

You may also like