ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ – ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ:

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ & Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ

Υπάρχουν πολλά αρχαία κλασσικά κείμενα τα οποία συγκεκριμένα περιγράφουν την μεγένθυνση καθώς και εργασίες με την χρήση αυτής της τεχνολογίας από ειδικούς τεχνήτες ανά εποχή. Για παράδειγμα ο Ρωμαίος συγγραφέας Σενέκας μιλάει για την μεγένθυνση. Επίσης ο Κικέρων, ο Πλίνιος και άλλοι περιέγραψαν μικροσκοπικά έργα τέχνης.

Ο ΦΑΚΟΣ LAYARD

Στην πραγματικότητα η οπτική τεχνολογία κατά την αρχαιότητα πολλές φορές έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα.
ο Φακός Layard στο Βρεττανικό Μουσείο χρονολογείτε στον 8ο αιώνα ΠΚΕ και βρέθηκε στο δωμάτιο του Θρόνου στο ανάκτορο του Ασσύριου βασιλέα Sargon II στο σημερινό Ιράκ. Ο συγκεκριμένος φακός έχει περάσει μια ενδελεχή ανάλυση από τον Temple ο οποίος κατέδειξε πως ο σήμερα ραγισμένος και ταλαιπωρημένος φακός ήταν αρχικά ένας τέλειος convex φακός με επίπεδη επιφάνεια στην βάση του και είχε κατασκευαστεί με ειδικό τρόπο ο οποίος είναι γνωστός στους ειδικούς της οπτικής τεχνολογίας ως toroidal δηλαδή ταυρική σε σχήμα κουλουριού.

Η τεχνολογία είναι απαγορευμένη όταν δεν τις επιτρέπετε να υπάρχει. Είναι πολύ εύκολο να απαγορεύσει κάποιος την ύπαρξη της τεχνολογίας για την αρχαιότητα επειδή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την αρνηθεί. Το να εφαρμόζεις την απαγόρευση σημαίνει απλά πως γίνεσε κουφός μουγκός και τυφλός. Και οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να γίνουν και τα τρία όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία ενός θράυσματος από αρχαίο Ελληνικό αγγείο του 5ου αιώνα το οποίο δείχνει κάποιον να χρησιμοποιεί τηλεσκόπιο. Αυτό το θράυσμα βρέθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών εδώ και τριάντα χρόνια και βρισκόταν εκτεθημένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακροπόλεως αλλά κανείς δεν το παρατηρούσε. Πολλοί αρχαίοι φακοί βρίσκονται εκτεθημένοι σε Μουσεία όλου του κόσμου αλλά είναι λανθασμένα χαρακτηρισμένοι ως πιόνια για επιτραπέζια παιχνίδια, κουμπιά ή κοσμήματα κλπ και κανείς δεν τους βλέπει επίσης.

Η διάλεξη και η ταινία βασίζονται στο βιβλίο του Robert Temple

Κοινοποιήστε

You may also like