ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ – Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΝΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Η εκπομπή Ναυσίνοος – Αστερούσια όρη – βγήκε ζωντανά με απευθείας μετάδοση από τον Λέντα ένα μικρό ψαροχώρι της Νότιας Κρήτης την 1η Αυγούστου του 2014. Ήταν μία διαφορετική εκπομπή με ρεπορτάζ και επιτόπια έρευνα. Οι θεατές που την είδαν ζωντανά στο διαδίκτυο ξεπέρασαν τότε τους 8.000. Ανέβηκε στο διαδίκτυο και πολύ γρήγορα έφτασε τις 16.000 νέες θεάσεις και κατέβηκε τότε όπως και οι άλλες μου εκπομπές σε μιά προσπάθεια φίμωσης μου. Ανέβηκε εκ νέου με εμπλουτισμένο υλικό, νέες ανακαλύψεις καθώς και μουσική από Τάκη Τάφ τον Οκτώβρη του 14 … Ήταν η πρώτη καθαρά τηλεοπτική εκπομπή του Ναυσίνοου. Εδώ θα δείτε την τελευταία εμπλουτισμένη βερσιόν. Συνεντεύξεις από δύο κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αφηγούνται πολλά παράξενα φαινόμενα για την περιοχή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

Ο Αστέριος ή Αστερίων ή Αστρινός, γιος του Τεκτάμου και της Κρηθέας, ήταν το όνομα του πρώτου βασιλιά της Κρήτης, που δόθηκε σύζυγος της Ευρώπης από το Δία, αφού χόρτασε τον έρωτα της κόρης ο μεγάλος Θεός. Από το όνομα αυτού του κρητικού βασιλιά πήραν και το δικό τους τα Αστερούσια όρη, η οροσειρά της νότιας Κρήτης. Υπήρξε και επωνυμία του Δία: Αστρινός Ζευς, δηλαδή ουράνιος.

ΕΙΔΩΛΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΒΗΝΑ (ΛΕΝΤΑΣ)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

ΛΗΤΩΕΣ ΝΗΣΟΙ (ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ)

Όταν έκλεψε ο Δίας την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη κάτω από το ιερό πλατάνι της Γόρτυνας την χαίρονταν για τρεις μέρες συνεχώς. Από αυτήν την ένωση γεννήθηκαν ο Μίνωας και τα άλλα δύο αδέλφια του Ραδάμανθυς και Σαρπηδών. Ο Δίας μη θέλοντας να αφήσει μόνη της την ωραία Ευρώπη που είχε στη μήτρα της τα τρία του παιδιά την πάντρεψε με τον βασιλιά της Κρήτης. Αυτός ήταν ο Αστέριος.

ΛΑΣΑΙΑ ΧΩΡΑ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΝ ΛΙΘΙΝΟΝ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΝ ΛΙΘΙΝΟΝ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΑΦΟΥΛΑΣ/ΤΡΑΧΟΥΛΑΣ

Η περιοχή πρώτη κατοικείται από τους μινωίτες και πρώτη θέτει τα θεμέλια του μινωικού πολιτισμού. Από εδώ, αφού ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν οι δυο ονομαστοί βασιλιάδες, Μίνωας και Ραδάμανθυς, βασίλεψαν, ο ένας στην Κνωσό και ο άλλος στη Φαιστό οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΛΑΜΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΜΜΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΣΚΟΣ (ΔΥΤΙΚΟΣ)

Ο ΛΕΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Το υψόμετρο των Αστερουσίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη καθώς το ανάγλυφο είναι πολύ έντονο, με πολλά φαράγγια και χαράδρες. Κύριο χαρακτηριστικό των Αστερουσίων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και η πολύ χαμηλή βλάστηση, κυρίως από φρύγανα.

ΓΥΠΑΣ

ΦΩΚΙΑ (Monachus Monachus)

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΛΟΓΟ (ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΙΚΟ)

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ (Caretta Caretta)

Από την πεδιάδα της Μεσαράς, μπορείτε να επιχειρήσετε την πιο εντυπωσιακή διαδρομή στα Αστερούσια Όρη, τη διαδρομή προς τη παραλία της Μονής Κουδουμά. Αυτή περνάει από το αναστηλωμένο χωριό Καπετανιανά και περνάει δίπλα από την ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα (1231m).

Παγκόσμιο Πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η ανακάλυψη της Αριστοτελικής Σχολής Φιλοσοφίας στη θέση «Λουσούδι», λόγω των νερών που διαθέτει (υψ1000 μ), σε ερημική υπήνεμη κοιλάδα δυτικά του Κόφινα κοντά στο χωριό Καπετανιανά.

Ανέγγιχτα τοπία με άγρια ομορφιά που μόνο με κακοτράχαλους χωματόδρομους ή πεζοπορία μπορεί κάποιος να δει, βαθειά φαράγγια και χαράδρες συνθέτουν το σκηνικό κι εδώ.

Στον Λέντα, όπου σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σημείο όπου έφτασε ο Δίας, με την μορφή ταύρου, κουβαλώντας την Ευρώπη στη ράχη του, που λέγεται έτσι λόγω ενός μεγάλου λόφου που μοιάζει με λιοντάρι, μπορείτε να έρθετε εναλλακτικά μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ξεκινάει από το παραδοσιακό χωριό Μιαμού, στο οποίο αξίζει να σταματήσετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

Κοινοποιήστε

You may also like