ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ – ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΘΥΡΗ & ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ

by Adrian Bezouglof
Κοινοποιήστε

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την διάλεξη του Γιώργου Λαθύρη και της Ελένης Κουλιζάκη στην αίθουσα διαλέξεων του βιβλιοπωλείου Αιγηϊς στον Πειραιά που αφορά στους όρους του Σπευσίππου, το αρχαιότερο σωζόμενο Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας απο τις εκδόσεις Ηλιοδρόμιον.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ: ΙΣΤΟΧΩΡΟΣFACEBOOK
ΑΙΓΗΪΣ: ΙΣΤΟΧΩΡΟΣFACEBOOK
ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ: ΙΣΤΟΧΩΡΟΣFACEBOOK

Οι Όροι του Σπευσίππου
Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας

Η αρχαιότερη διασωθείσα Συλλογή Φιλοσοφικών Όρων

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ

ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΑΠΟΔΟΣΗ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ

ΣΧHΜΑ 14 Χ 21   ΣΕΛ. 272

ISBN: 960-85577-9-8 – ΤΙΜΗ:25 €

Πρώτη λεξικογραφημένη έκδοση των “ρων” του Σπευσίππου, μαθητού και διαδόχου του Πλάτωνος στην Ακαδήμεια. Οι “ροι” είναι η αρχαιότερη Συλλογή φιλοσοφικών – επιστημονικών όρων που διασώθηκε μέχρις εμάς (4ου αι. π.χ.) και κατ΄ ουσίαν αποτελεί ένα Λεξικό Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας, το οποίο μας παραδόθηκε σε αταξινόμητη μορφή. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνεται με νέους όρους και τεκμηριώνεται με αναλυτικές αναφορές σε όλα τα Έργα του Πλάτωνος. Ο συγγραφέας, ακολουθώντας την Αλεξανδρινή παράδοση, ταξινόμησε την Συλλογή αυτή “κατὰ στοιχεῖον ἀλφαβητικόν” και συμπύκνωσε σε ένα κοινό λήμμα τις επαναλήψεις των Όρων, όπου υπήρχαν. Ταυτοχρόνως, η Συλλογή εμπλουτίσθηκε με έννοιες που έλειπαν από αυτήν, όπως διάνοια, έρως, κυβερνητική, πάθος, κ.α. Οι περισσότεροι ορισμοί έχουν ληφθεί αυτούσιοι από τα Έργα του Πλάτωνος, πράγμα το οποίο μπορεί να το διαπιστώσει και ο αναγνώστης, προστρέχοντας στις σχετικές αναφορές – τεκμηριώσεις, που παρατίθενται παρά πόδας του κάθε ορισμού, κατά την σειρά του Κανόνος των 36 Έργων του Πλάτωνος. 

Οι διδόμενοι ορισμοί των εννοιών είναι σαφείς, ευσύνοπτοι, λακωνικοί, ουσιαστικοί, όπως εξάλλου οφείλει να είναι κάθε πραγματικός ορισμός. Ενδεικτικά παραδείγματα:

Ἀγάπησις – παντελὴς ἀπόδεξις, δηλαδή, ὁλοκληρωτικὴ ἀποδοχή.

Ἀνδρεία – τόλμα ὑπηρετικὴ φρονήσεως, δηλαδή, τόλμη ποὺ ὑπηρετεῖ τὴν φρόνηση.

Διάνοια – ψυχῆς διάλογος αὐτῆς πρὸς ἑαυτήν, δηλαδή, διάλογος τῆς ψυχῆς μὲ τὸν ἑαυτό της.

Μέτρον – τὸ μέσον ὑπερβολῆς καὶ ἐλλείψεως, δηλαδή, τὸ μέσον ὑπερβολῆς καὶ ἐλλείψεως. 

Παιδεία – δύναμις θεραπευτικὴ ψυχῆς, δηλαδή, θεραπευτικὴ δύναμη τῆς ψυχῆς.

Κάθε ορισμός αποτελεί και μια νοητική άσκηση μακράς πνοής. Ταυτοχρόνως, με τον τρόπο που ερανίσθηκαν και παρουσιάζονται τα σχετικά αποσπάσματα, δίνουν στο παρόν Λεξικό τον χαρακτήρα μιας συνοπτικής Θεματικής Ανθολογίας όλου του Πλατωνικού Έργου, με το οποίο ο συγγραφέας έχει ζώσα επαφή, καθώς επί σειρά ετών το διδάσκει στον εβδομαδιαίο Κύκλο Ελληνικής Φιλοσοφίας του Ηλιοδρομίου. Συνεπώς, το παρόν έργο είναι ένα μοναδικό εργαλείο σκέψεως και συνάμα πνευματικό εφόδιο στους δρόμους της φιλοσοφικής Αναζήτησης και στην ατραπό της Μαθητείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ- ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Λαθύρης – Ιαλυσσός γεννήθηκε στην Ευρυτανία στις 12 Ιανουαρίου του 1962. Τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Αγρίνιο και στη συνέχεια ακολούθησε νομικές σπουδές στην Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα, ακολούθησε κλασικές σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλολογίας με κατεύθυνση την Γλωσσολογία, και επεδόθη στην μελέτη ξένων γλωσσών, κυρίως Αγγλικών και Ισπανικών.
Από το 1989 ασκεί ενεργή – μαχόμενη Δικηγορία, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και από το 2000 προάγεται σε Δικηγόρος παρ’ Αρείῳ Πάγῳ. Το 2013 παραιτείται από το Δικηγορικό λειτούργημα, ασχολούμενος αποκλειστικά πλέον με το συγγραφικό, μεταφραστικό και διδακτικό του έργο. Συντονίζει και διευθύνει τις εργασίες της Πολιτιστικής – Ερευνητικής Εταιρείας «ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ» από της ιδρύσεώς της, το έτος 1992, μέχρι σήμερα.
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων και παρουσιάσεων στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Παραδίδει μαθήματα αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας στην έδρα του ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΥ, σε τρείς εβδομαδιαίους Κύκλους Μαθημάτων. Στον Κύκλο Ελληνικής Φιλοσοφίας, που διεξάγεται κάθε Τετάρτη, έχει διδάξει κατά τρόπο συστηματικό και διεξοδικό επί μία δεκαετία, από το 2005 μέχρι το 2015, ολόκληρο το Πλατωνικό Έργο (36 συγγράμματα).
Είναι συγγραφέας των έργων «Αστραπόσιγμα», «Οι Μυστικές Φωνές της Γαίας», καί «Οι Όροι του Σπευσίππου – Λεξικόν Εννοιών της Πλατωνικής Φιλοσοφίας».
Στην σειρά “ Ελληνική Παράδοσις” των εκδόσεων του Ηλιοδρομίου, έχει επεξεργαστεί και παραδώσει στην κυκλοφορία τα παρακάτω εργα, τα οποία περιλαμβάνουν το αρχαίο κείμενο, εισαγωγή, σύγχρονη απόδοση, και σχόλια:
“Περί Ευθυμίας” του Πλουτάρχου.
“Περί Αγαλμάτων” του Πορφυρίου.
“Περί της Ιερατικής Τέχνης των Ελλήνων” και “ Ιεροί Ύμνοι” του Πρόκλου.
“88 Iεροί Ύμνοι” του Ορφέως.
“Λεξικόν κατά στοιχείον Ιλιάδος και Οδυσσείας” του Απολλωνίου του Σοφιστού.
“Λεξικόν Ομοίων και Διαφόρων Λέξεων” του Αμμωνίου.
“Εθνικά. Μέγα Γεωγραφικόν Λεξικόν” του Στεφάνου Βυζαντίου.
“Κρατύλος – Περὶ Ὀνομάτων Ὀρθότητος” του Πλάτωνος.
“Περὶ τοῦ μὴ δεῖν δανείζεσθαι” του Πλουτάρχου.
κ.α.
Επίσης, επιμελήθηκε την έκδοση της “Χρονογραφίας” του Ιωάννη Μαλάλα (6ος αι. μ.χ.) και συνέταξε ειδικά για την έκδοση αυτή ένα εκτενές Γλωσσάριο Σπανίων Λέξεων.
Η μεταφραστική του δραστηριότητα, μας έδωσε μέχρι τώρα τα παρακάτω έργα:
1.- “Τάτβας-Οι Δονήσεις του Αιθέρα” του Krumm Heller, μετάφραση από τα Ισπανικά ( Εκδόσεις ΕΝΑ).
2.- “Προς ένα Νέο Μεσαίωνα” του Javier Alvarado, μετάφραση από τα Ισπανικά (Εκδόσεις ΕΝΑ).
5.- “Η Ελληνική Καταγωγή των Αραουκανών της Xιλής” του Lonko Kilapan, μετάφραση από τα Ισπανικά (Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ).
4.- “Οι Δώδεκα Νόμοι του Πνεύματος” του Dan Millman, μετάφραση από τα Αγγλικά (Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας -Ο.Δ.Ε.Γ. Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Συνειδητότητας -ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ. Ιδρυτικό μέλος και Σύμβουλος του Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας, κ.α.
Άρθρα και μεταφραστικές εργασίες του εχουν δημοσιευθει σε διάφορα περιοδικά, όπως ΕΛΛΗΝΙΚΗ -ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ, ΙΧΩΡ, ΕΡΜΕΙΟΝ, ΡΟΜΦΑΙΑ, κ.α.

ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη – Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 10 συναπτά έτη.

Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ἐχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.

Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.


Κοινοποιήστε

You may also like