“Το Χάος του Λυδού” ήταν ένας τίτλος που προέκυψε αυθόρμητα όταν συζήτησα με την Ντορέτα Πέππα το ενδεχόμενο μίας νέας εκπομπής. Ο Ιωάννης Λαυρεντίου Λυδός δεν έγραψε περί χάους. Όλα αυτά που έγραψε όμως θα επιφέρουν ένα χάος επειδή τα τόσο πολύτιμα κείμενα του Λυδού γίνονται επιτέλους διαθέσιμα σε ένα δίτομο έργο που θα συζητηθεί. “Περί Διοσημειών” & “Ένα Μεγάλο Ταξίδι” ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΑΝΔΡΟΣ.

Όταν κατανόησα το πόσο σημαντικό είναι το έργο του Λυδού συμφωνήσαμε με την Ντορέτα να κάνουμε τρείς διαδοχικές εκπομπές για το θέμα … Στην ολοκλήρωσή του υλικού ίσως προκύψει και 4η εκπομπή … Ετοιμαστείτε….

ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΛΥΔΟΣ Β

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως μια απλή επιθυμία να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές κοινό, το έργο του Ιωάννου Λαυρεντίου Λυδού, ένα έργο άγνωστο και λησμονημένο επί αιώνες. Άλλωστε, η συγκεκριμένη παλαιά έκδοση της Λειψίας υπήρχε στη βιβλιοθήκη μου, λησμονημένη και άγνωστη και για μένα επίσης, αφού δεν είχε τύχει να ερευνήσω ποτέ το περιεχόμενό της. Άρχισα, λοιπόν, να διαβάζω το έργο ώστε να το μεταφράσω στη συνέχεια, πριν από πέντε περίπου χρόνια. Και πολύ σύντομα, ήδη μετά το πέρας των πρώτων σελίδων, συνειδητοποίησα ότι το «Ανθολόγιο» αυτό του Λυδού, όπως το ονόμασα αυθόρμητα, έπρεπε να εκδοθεί, γιατί όλα όσα συμπεριελάμβανε μάς ενδιέφεραν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί!
Πέρα από το γεγονός ότι έβρισκες εκεί μέσα καταγραφές της κίνησης των ουρανίων σωμάτων εκ μέρους των μεγαλυτέρων αστρονόμων της Αρχαιότητας, από διαφορετικές εποχές και περιοχές, υπήρχαν επιπλέον συγκεντρωμένες πληροφορίες, που αναφέρονταν σε περιστατικά «διοσημιών» και σε κωδικούς για την πρόγνωση του μέλλοντος μέσω διαφόρων αρχαιογνωστικών μεθόδων, όπως υπήρχαν και χαμένες θεωρίες μεγάλων φιλοσόφων περί των «φυσικών επιστημών» εκείνης της εποχής: του Επικούρου π.χ., ο οποίος δεν είναι ευρύτερα γνωστός για τις επί των «φυσικών» ανησυχίες του. Αλλά πάνω και πέρα απ’ όλα, βρήκα στον Λυδό την απόλυτη ίσως ιστορική απόδειξη για την επαφή μας με εξωγήινες ή άλλες μορφές ζωής στο απώτατο παρελθόν!

ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ

ΛΥΔΟΣ Ι

Ο Ιωάννης Λαυρεντίου Λυδός γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Λυδίας το 490 μ.α.χ.χ., αν και ο ίδιος στο έργο του δηλώνει την προέλευση της οικογένειάς του: Ιταλιώτης και μάλιστα, Ετρούσκος –λυδικής, βεβαίως, καταγωγής, όπως τονίζει.

Ω7

Ο Ιωάννης Λαυρεντίου Λυδός έζησε τον 5ο – 6ο αιώνα μ.α.χ.χ. και παρά το φόβο του… επίσημου χριστιανικού Ρωμαϊκού Κράτους της Ύστερης Αρχαιότητας, το οποίο αντιμετώπιζε ως «αίρεση» την κάθε επιστήμη –και ειδικά την Αστρονομία- κατάφερε να διασώσει στο παρόν Ανθολόγιό του, δηλαδή στο «Περί Διοσημειών», σημαντικές αρχαίες γνώσεις σχετικές τόσο με την Αστρονομία των Ελλήνων και των άλλων λαών της Αρχαιότητας, όσο και με τα μυστικά που χρησιμοποιούσαν οι ιερείς για την πρόγνωση των μελλόντων.

ΛΥΔΟΣ Θ

Διέσωσε ακόμη αποσπάσματα από τα άγνωστα σήμερα, αν και περίφημα για τον αρχαίο κόσμο, «Ταγητικά βιβλία», γραμμένα από μια αινιγματική προσωπικότητα, η οποία ονομαζόταν Τάγης και… δεν ανήκε στην ανθρώπινη φυλή, όπως δηλώνεται κατηγορηματικά και στο αυθεντικό αρχαίο κείμενο, του οποίου η μετάφραση συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο της παρούσας έκδοσης!

Ζ

Τα «Ταγητικά βιβλία» υπήρξαν, μαζί με τους «Σιβυλλικούς Χρησμούς», τα ιερά βιβλία της Ρώμης, που φυλάσσονταν στο Καπιτώλιο. Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη του πραγματικού περιεχομένου τους αποτελεί σημείο αιχμής για το σύγχρονο εκδοτικό στερέωμα.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΕΡΙ ΔΙΟΣΗΜΕΙΩΝ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΠΕΡΙ ΔΙΟΣΗΜΕΙΩΝ

& ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΛΥΔΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙ ΔΙΟΣΗΜΕΙΩΝ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ

ΑΣΤΡΟΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΗΜΕΙΑ & ΤΕΡΑΤΑ

ΒΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΞΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

ΛΗΜΝΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

ΣΕΙΣΜΟΙ, ΚΟΜΗΤΕΣ

Λ
Γ
Β
Ξ
Α
Ν
Μ
Η

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Η ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ

ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΧΕΣΗ

ΕΤΡΟΥΣΚΩΝ – ΕΛΛΗΝΩΝ – ΛΥΔΩΝ

ΠΕΛΑΣΓΟΙ

ΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ:

ΣΠΛΑΧΝΟΣΚΟΠΙΑ

ΚΕΡΑΥΝΟΣΚΟΠΙΑ

ΒΡΟΝΤΟΣΚΟΠΙΑ

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΟΝ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Ε
Ω4
Σ
Ψ
Κ
Θ
Ω3
Ι

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΤΑΓΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ & ΣΙΒΥΛΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ

ΤΑ ΤΑΓΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

& ΟΙ ΣΙΒΥΛΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ

ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΤΑΓΗΣ;

ΤΑ ΤΑΓΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η ΣΙΒΥΛΛΑ

ΟΙ ΣΙΒΥΛΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ

ΤΑ ΙΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΡΠΕΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

ΤΗΣ ΕΤΡΟΥΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΩΝ

ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Ω2
Ζ
Ω
Ω5
Ρ
Φ
Ω1
Τ

ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΜΟΙ – ΔΙΟΣΗΜΕΙΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΛΥΔΟΣ & ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΜΑΝΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΜΟΙ – ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΑΝΔΡΟΣ – ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΙΧΩΡ

ΔΙΟΣΗΜΕΙΑΙ ΛΥΔΟΣ ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ
ΛΥΔΟΣ ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ ΜΑΝΤΕΙΕΣ & ΧΡΗΣΜΟΙ