ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
Παρουσίαση της έρευνας πάνω στο Αρχέτυπο του Θεού Άδη, ίσως του πιό παρερμηνευμένου Θεού στο Αρχαιοελληνικό Πάνθεον. Στην διάλεξη θα δοθούν συγκλονιστικές πληροφορίες και άγνωστες πτυχές για τον Αρχετυπικό ρόλο και όχι μόνο του πολύ σπουδαίου Θεου.
Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΟ YouTube, θα γίνει μόνο μία παρουσίαση στην Αιγηϊδα ως μέρος του σεμιναρίου Αρχετύπων και θα έχουν πρόσβαση μετά στο υλικό μόνο οι μαθητές του σεμιναρίου … Θα δοθεί υλικό σε φωτοτυπίες σε όλους. ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΙΓΗΪΣ
Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Α’ 11
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
210-4100286 & 210-4100219.

ΑΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΡΧΕΤΥΠΑ

Το φάντασμα του θανάτου οδηγεί τους ανθρώπους στον Άδη. Ο “θάνατος” μιας σχέσης, ο “θάνατος” ενός τρόπου ζωής, ενός σκοπού, της ελπίδας, ή του νοήματος μπορεί να φέρει κάποιον εκεί. Η ιδέα του ίδιου, του πραγματικού θανάτου, ως πιθανότητα ή ως κάτι δεδομένο, είναι μια εμπειρία που επίσης φέρνει κάποιον στον κάτω κόσμο.
Οι περισσότεροι κατεβαίνουν στον Άδη ή γνωρίζουν τον Άδη χωρίς τη θέλησή τους. Όπως συνέβη στην Τροία με τον Αχιλλέα, ο ήρωας –ο άντρας (ή η γυναίκα) του οποίου το εγώ και η αξία εξαρτώνται από την επιτυχία του– μπορεί να πεθάνει εξαιτίας μιας τεράστιας ήττας στο πεδίο μάχης του ανταγωνισμού. Το γεγονός αποτελεί μια προαναγγελία θανάτου της ηρωϊκής συμπεριφοράς του και της πεποίθησής του ότι είναι αθάνατος. Η ακούσια κατάβαση στον Άδη μπορεί να επέλθει όταν το άτομο βρεθεί σε θέση θύματος. Μια γυναίκα (ή έναν άντρα) μπορεί να τη βιάσουν ή να την ξυλοκοπήσουν, να την κακοποιήσουν, να νοιώσει αβοήθητη, να βιώσει τον τρόμο κι έτσι να εισέλθει σ’ ένα μουδιασμένο, ψυχρό, αποκομμένο κάτω κόσμο. Μέσω της θυματοποίησης, πραγματοποιείται μια “απαγωγή”, όπως συνέβη στην Περσεφόνη.
Άλλοι όμως έρχονται σε επαφή με τον Άδη και το βασίλειό του οικειοθελώς. Για την Ψυχή (το μυθολογικό πρόσωπο), ήταν η τελευταία από τις δοκιμασίες που χρειάστηκε να κάνει προκειμένου επανενωθεί με τον Έρωτα. Ο έρωτας ήταν επίσης το κίνητρο του Ορφέα που κατέβηκε στον κάτω κόσμο αναζητώντας την γυναίκα του Ευρυδίκη˙ ο Διόνυσος πραγματοποίησε την κατάβασή του για να δει τη μητέρα του Σεμέλη. Στη μυθολογία των Σουμέριων, η Ινάννα (ή Ισχτάρ) κατέβηκε με τη θέλησή της στον κάτω κόσμο, στην σκοτεινή αδερφή της Ερεσκιγκάλ. Εκτός από τον έρωτα και την αγάπη, άλλο ένα κίνητρο για το ταξείδι στον κάτω κόσμο είναι η σοφία: ο Οδυσσέας χρειάστηκε να εισέλθει στον κάτω κόσμο για να μάθει από τον τυφλό μάντη Τειρεσία κάποιες πληροφορίες που του ήταν απαραίτητες για να βρει το δρόμο της επιστροφής. Οι οικειοθελείς καταβάσεις στον κάτω κόσμο γίνονται με μεγάλο προσωπικό ρίσκο, γιατί δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει εγγύηση για ασφαλή επιστροφή.
Το βασίλειο του Άδη είναι το ασυνείδητο, το προσωπικό αλλά και το συλλογικό. Εκεί μέσα κατοικούν μνήμες, σκέψεις  και συναισθήματα που έχουμε καταπιέσει, οτιδήποτε υπερβολικά οδυνηρό ή ντροπιαστικό ή μη αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο για να το αφήνσυμε ορατό στον έξω κόσμο, ανεξομολόγητοι πόθοι, δυνατότητες που παρέμειναν αχνά προσχέδια. Στα τάρταρα του συλλογικού ασυνειδήτου υπάρχει οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς να γίνει, οτιδήποτε υπήρξε ποτέ.
Ο Ερμής, ο αγγελιοφόρος των θεών, οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο, κι ήταν αυτός που γύρισε πίσω την Περσεφόνη. Επίσης η Ίρις, μια λιγότερο γνωστή θεότητα του Ολύμπου που κι εκείνη τελούσε χρέη αγγελιοφόρου, εισήλθε κι εξήλθε από τον κάτω κόσμο με τη θέλησή της. Ο Άδης μπορούσε να φύγει από τον κάτω κόσμο, και το έκανε –βάσει της μυθολογίας αυτό συνέβη μονάχα σε δύο περιπτώσεις– ο κάτω κόσμος ήταν το βασίλειο που του έλαχε, ο χώρος κατοικίας του.
Στη ζωή, όπως και στη μυθολογία, κάποιες φιγούρες  μπορούν να κατεβούν και να επανέλθουν, κάποιες άλλες μπορεί να συνοδεύσουν και να οδηγήσουν άλλες ψυχές, και κάποιοι γνωρίζουν τον χώρο αυτό, επειδή κατοικούν εκεί κάτω, ή πάνε κι έρχονται κατά περιόδους. Οι ψυχολόγοι για παράδειγμα, είναι εξοικειωμένοι με τον Άδη.  Οι επιστήμες της ψυχολογίας και της θανατολογίας είναι τομείς άμεσα συνδεδεμένοι με την περιοχή του Άδη.
Οι ψυχοθεραπευτές πρέπει να είναι αρχετυπικά συνδεδεμένοι με τον Ερμή, την Περσεφόνη, τον Διόνυσο ή τον Άδη για να εργασθούν με τα βάθη της ψυχής. Αυτά τα αρχέτυπα κάνουν το άτομο να νοιώθει άνετα κι οικεία στην περιοχή του ασυνειδήτου και με ό,τι βρίσκεται εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της τρέλας. Τα ίδια αρχέτυπα δίνουν νόημα και στη μελέτη και την εργασία πάνω στο θάνατο. Ο C. G. Jung στην αναλυτική ψυχολογία και η Elisabeth Kübler-Ross στη θανατολογία έγιναν οδηγοί των άλλων, ο καθένας στο αντίστοιχο πεδίο του, μονάχα αφού οι ίδιοι είχαν πραγματοποιήσει την κάθοδό τους. Η μύηση στο βασίλειο του Άδη συμβαίνει συνήθως ύστερα από καταθλίψεις ή από εμπειρίες κοντά στο θάνατο.  Ύστερα από αυτά, όπως έλεγαν οι μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια, παύεις να φοβάσαι το θάνατο.

Screenshot 2019-12-08 at 09.32.54

ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΔΗ – ΘΕΜΑΤΑ:

ΑΔΗΣ – Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ & ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ
Ο ΘΕΟΣ ΑΔΗΣ
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ & ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
ΑΔΗΣ & ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΔΗ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ, ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (ΕΥΒΟΥΛΟΣ)
ΑΔΗΣ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ “ΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ή ΧΘΟΝΙΟΣ”
ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ: ΑΙΜΟΜΙΚΤΙΚΟΣ ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ
ΑΔΗΣ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ
Ο ΑΔΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΣ – ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
Ο ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ & ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ
Ο ΑΝΤΡΑΣ ΑΔΗΣ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ
Η ΕΦΗΒΕΙΑ & ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΑΜΟΣ
ΠΑΙΔΙΑ
Η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: ΣΧΙΖΟΕΙΔΕΣ ΑΤΟΜΟ
ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΞΗΡΑΣΙΑ
ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ & ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΣΟΝΑΣ
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΜΗ
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ